Vytisknout stránku

Znovu je tu LIGNA! Dřevozpracující komunita se setkává v Hannoveru

Více než 105 000 metrů čtverečních výstavní plochy a více než 1 100 vystavovatelů: LIGNA 2023 (15.–19. května 2023) slaví návrat a nabídne komplexní přehled dřevařského a dřevozpracujícího průmyslu. Navzdory napjaté globální politické situaci potvrzuje pozitivní stav rezervací status veletrhu LIGNA jako předního světového veletrhu.

Sejdou se zde globální hráči a renomované společnosti z celého světa, aby představili nástroje, stroje a zařízení, stejně jako chytrá řešení a nové technologie. Vedle společností z Německa tvoří největší podíl vystavovatelů podle plochy firmy z Itálie, Rakouska, Turecka, Španělska, Číny, Švédska, Slovinska, Dánska a Nizozemska. A tento přední světový veletrh dokonce rozšířil své portfolio vystavovatelů: příležitostí k navázání obchodu a kontaktů chce letos využít více než 180 „prvovystavovatelů“.

„LIGNA nabízí jedinečný přehled o celém hodnotovém řetězci dřevařského a dřevozpracujícího průmyslu. Je jedinečnou mezinárodní přehlídkou inovací a pódiem pro světové novinky. Od začátku plánování se ze strany komunity setkáváme s velkou vlnou euforie. Branže se těší na osobní setkání v Hannoveru,“ vyzdvihl Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva společnosti Deutsche Messe AG, význam akce na mediální předpremiéře LIGNA.Preview dne 16. února v Hannoveru. „Na veletrhu LIGNA 2023 se návštěvníci setkají s vystavovateli ze 44 zemí. Zde se určují a diskutují trendy, které formují obor a ukazují cestu do budoucnosti.“

Foto: LIGNA

Hlavní témata veletrhu LIGNA jsou důležitá pro celé odvětví

LIGNA 2023 plní svou roli určovatele trendů také výběrem témat. Téma digitalizace určuje vývoj odvětví a je předpokladem výroby, která je jak efektivní z hlediska zdrojů, tak i flexibilní. Pod názvem „Transformace dřevozpracujícího průmyslu“ je digitalizaci věnována velká pozornost i na veletrhu LIGNA. Vystavovatelé předvedou, jak daleko již postoupilo síťové propojení strojů, nástrojů, komponent a materiálů, a představí novinky v oblasti robotiky, automatizace a softwaru. Módní slova Smart Factory, Connected Factory, Průmysl 4.0, internet věcí (IoT) a platformy IoT budou na veletrhu LIGNA nadále hmatatelná na konkrétních příkladech.

Na cestě k hospodářství založenému na obnovitelných zdrojích tvoří dřevo jako nejdůležitější obnovitelná surovina hlavní základ. Bioekonomika založená na dřevě je považována za hnací sílu inovačních technologií. Rámcové podmínky pro rozšíření efektivního využívání dřeva jsou součástí Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal) a jsou pilíři cirkulární bioekonomiky. To je směr, který bude na veletrhu LIGNA 2023 právem v centru pozornosti. K vidění budou vývojové linie bioekonomiky na bázi dřeva a technologické inovace pro odpovědné využívání přírodních zdrojů, stejně jako procesní technologie pro tvarování chemicky rozkládaných dřevěných vláken.

Také ve stavebnictví dřevo neustále získává na významu jako recyklovatelný stavební materiál. Podíl čistých dřevostaveb a dřevěných smíšených konstrukcí na celkovém objemu staveb neustále roste jak na národní úrovni v Německu, tak na celosvětové úrovni. LIGNA tento trend v oboru reflektuje ve svém klíčovém tématu „Prefabrikační procesy v dřevostavbách“. Rostoucí význam dřevostaveb totiž vede také k novým nárokům na technologie a zařízení. Na mediální předpremiéře LIGNA.Preview proto k tomuto tématu vystoupili Bernd Oswald (GROPYUS) a profesor Achim Menges (Universität Stuttgart). Závěr je, že stavebnictví potřebuje technologický impuls, aby mohlo vyrábět efektivně a moderně – jak v předvýrobě, tak na staveništi. Na veletrhu LIGNA mohou zájemci objevit vhodná řešení a přístupy, které budou určovat budoucnost dřevostaveb.

Na místě i digitálně: LIGNA.Stage, komentované prohlídky, LIGNA.Recruiting a LIGNA.Campus

Klíčová témata jsou společným jmenovatelem i dalších formátů veletrhu LIGNA.

LIGNA.Stage představí živému publiku v hale 12 pestrý program fóra s prezentacemi zaměřenými na řešení a uživatele a panelovými diskusemi k hlavním tématům veletrhu LIGNA a také k náboru a udržitelnosti. Pro ty, kteří nebudou moci být přítomni na místě, budou jednotlivé body programu k dispozici také živě a na vyžádání (on demand) jako stream na webových stránkách veletrhu LIGNA.
Návštěvníci se také mohou opět těšit na komentované prohlídky – letos v hybridním formátu. Prohlídky nabídnou na míru šitý přehled různých témat. Ve skupinách až 25 účastníků budou zájemci zavedeni k vybraným vystavovatelům a přímo na jejich stáncích se jim dostane exkluzivních prezentací a živých ukázek. Stejně jako LIGNA.Stage budou hybridní komentované prohlídky k dispozici živě i na vyžádání v angličtině a němčině na webových stránkách veletrhu LIGNA.

„Prostřednictvím streamování našich dalších formátů chceme zpřístupnit LIGNU a příslušný vývoj v oboru i těm, kteří nemohou být přítomni na místě,“ říká Stephanie Wagner, projektová manažerka veletrhu LIGNA. „To znamená, že můžeme rozšířit působení veletrhu LIGNA daleko za hranice doby trvání samotné akce, bez ohledu na čas a místo konání.“

Kromě toho bude všem účastníkům akce k dispozici služba networkingu. Podmínkou pro přístup k této službě je vstupenka na veletrh LIGNA. Po registraci si návštěvníci a vystavovatelé mohou službu aktivovat prostřednictvím webových stránek LIGNA a poté obdrží návrhy kontaktů a možnost sjednat si schůzky.

Foto: LIGNA

Vzhledem k nedostatku kvalifikovaných pracovníků a k otázce získávání mladých talentů nabídne LIGNA také přehled výzkumu, vzdělávání a kariérních příležitostí v dřevařském a dřevozpracujícím průmyslu. LIGNA.Campus nabídne informace o vzdělávacích a školicích možnostech, které nabízejí univerzity, technické vysoké školy a střední odborné školy. Kromě toho zde budou představeny aktuální výzkumné projekty.

Na LIGNA.Recruiting se potenciální zaměstnavatelé setkávají se zájemci z řad odborných pracovníků. Firmy – ať už vystavovatelé nebo návštěvníci – mohou na digitální „jobwall“ zveřejnit atraktivní nabídky práce. Tuto nabídku si lze nejen prohlédnout digitálně v náborovém prostoru na veletrhu LIGNA, ale doplňuje ji na místě i možnost osobního setkání personalistů se zájemci a krátké firemní prezentace zúčastněných společností.

Na LIGNA.Future Square powered by VDMA se vedle VDMA Lounge představí start-upy se štíhlými řešeními a novými nápady.

Jedna vstupenka, dvojí business

Vstupenky na LIGNU jsou již nyní k dispozici na webových stránkách.
I letos budou moci návštěvníci využít speciálního propojení vstupenek: u veletrhů interzum (9.–12. května 2023, Kolín nad Rýnem) a LIGNA (15.–19. května 2023, Hannover) platí, že vstupenka zakoupená na jeden veletrh opravňuje i k návštěvě partnerské akce. Návštěvníci tak získají ucelený přehled o výrobě nábytku a interiérovém designu i o dřevařském a dřevozpracujícím průmyslu.

Hlavní zaměření nabídky veletrhu LIGNA 2023

LIGNA pokrývá celý hodnotový řetězec dřevařského a dřevozpracujícího průmyslu a prezentuje se celkem v sedmi produktových oblastech:

• Nástroje, stroje a zařízení pro zakázkovou a sériovou výrobu
(haly 11–15, 27)
• Povrchové technologie (haly 16,17)
• Výroba materiálů na bázi dřeva (hala 26)
• Pilařské technologie (hala 25)
• Energie ze dřeva (hala 25, 26, venkovní areál)
• Strojní součásti a automatizační technika (hala 16)
• Stroje a zařízení pro lesnictví, výrobu kulatiny a řeziva (venkovní areál, P32–35)

Plán hal najdete zde

O veletrhu LIGNA

Přední světový veletrh pro dřevařský a dřevozpracující průmysl pořádají společně Deutsche Messe a svaz VDMA pro dřevozpracující stroje. Představuje kompletní nabídku pro primární a sekundární průmysl: nástroje, stroje a zařízení pro zakázkovou a sériovou výrobu, povrchové technologie, výroba materiálů na bázi dřeva, pilařské technologie, energie ze dřeva, strojní komponenty a automatizační technika, jakož i stroje a zařízení pro lesnictví, výrobu kulatiny a řeziva.

Další informace o akci jsou k dispozici na adrese www.ligna.de

TZ LIGNA

Foto: LIGNA

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)