Vytisknout stránku

Výkonný PONSSE Scorpion Giant nabízí nové příležitosti pro efektivní těžbu

Video. Společnost PONSSE představila poprvé v České republice nejnovějšího člena rodiny Scorpion. Na školním polesí České lesnické akademie Trutnov byl 30. března předveden PONSSE Scorpion Giant, který byl vyvinut podle požadavků zákazníků, aby vyplnil mezeru mezi Scorpion King a Bear v kompletní řadě harvestorů PONSSE. Vyznačuje se především moderní, větší kabinou s jednodílným čelním sklem a bezkonkurenčním výhledem, silnějším jeřábem C50+, který je vhodný i pro inovovanou hlavici PONSSE H8, a využitím nejmodernějšího informačního systému „Opti 5G“ a inteligentního ovládání jeřábu „Harvester Active Crane“.

Jednatel společnosti Jakub Hacura zhodnotil význam novinky z pohledu jejího prozatímního ohlasu ve světě: „Scorpion Giant byl představen v roce 2022 a od té doby se stal bestsellerem. V některých regionech dokonce nahradil harvestor PONSSE Scorpion King, jelikož vyšším zdvihovým momentem jeřábu a trakční silou dále vylepšil výkonové parametry stroje.“

 

Kabina budoucnosti

Přestože PONSSE Scorpion Giant je především výkonným pracovním strojem, dokáže být zároveň i modernější, stylovější a pohodlnější. Stále nabízí nejlepší vlastnosti, vylepšené na základě zpětné vazby operátorů. Zcela nová kabina je plná funkcí, které zlepšují výhled, zvyšují bezpečnost a ergonomii za účelem zvýšení komfortu obsluhy. Více prostoru, vysoce kvalitní materiály a inovativní design spolu se zcela novým klimatizačním systémem, většími úložnými prostory a desítkami dalších drobných detailů dotváří finální celek.

Další zlepšení viditelnosti je jednou z nejdůležitějších funkcí PONSSE Future Cabin. Okna jsou nyní více zakřivená a tvořená jedním dílem až ke střeše. Vyrobena jsou z laminovaného polykarbonátu, který je pevnější a se zlepšenými optickými a pevnostními vlastnostmi. Okna tak splňují požadavky normy ISO 21876:2020 – ochrany proti odlétajícím kusům pilových řetězů. Obsluha harvestoru může kontrolovat polohu předních kol i případných překážek malými okénky ve spodní části kabiny. Levý B–sloupek byl posunut dozadu a pravý B–sloupek byl zcela odstraněn, což zajišťuje pohodlný výhled na obě strany. Komfort zvyšují také nové otočné sedadlo, dotyková obrazovka PONSSE Opti 8 a revoluční informační systém PONSSE Opti 5G.

Stabilita za všech podmínek

Excelentní stabilita PONSSE Scorpion Giant vychází z podvozku 8 x 8 a aktivního stabilizačního systému. Patentovaný systém je založen na detekci směru a polohy jeřábu, na jehož základě je zadní rám přitlačen v pracovním směru. Tlak zadních kol a zadní rám výrazně zlepšují stabilitu stroje při stabilizaci do stran, i když je stroj v pohybu. Vynikající vlastnosti pohybu a vyvážené rozložení hmotnosti ve všech situacích zaručují nízký tlak na půdu.

Stabilizace vyvažuje kabinu především v obtížném terénu. Rám stroje je tvořen ze tří částí spojených rotujícími klouby (z toho odvozen název Scorpion). Kabina a jeřáb jsou umístěny na středním rámu, který je udržován v hydraulické rovnováze, zatímco přední a zadní rám se naklánějí podle nerovností terénu. Otočný bod boční stabilizace je umístěn níže, což nejen udržuje kabinu v rovině, ale také minimalizuje boční náklon a udržuje těžiště v ose stroje.

Motor a hydraulika

Silný motor a hydraulika poskytují dostatek výkonu, a to jak při těžbě, tak při pojezdu. Scorpion Giant má výkonný dvouokruhový hydraulický systém. Sofistikovaná převodovka nabízí vynikající ovladatelnost stroje, což je znát zejména v náročných podmínkách a nerovném terénu.

Moderní nízkoemisní motory Mercedes–Benz STAGE V jsou efektivní a ekonomické. Mají vyšší točivý moment a maxima mohou dosáhnout při nižších otáčkách motoru. Motory se vyznačují výrazně nižšími emisemi pevných částic a oxidů dusíku ve srovnání s předchozími typy.

Nový systém Active Crane

Systém Active Crane funguje jako rameno, které dokáže uchopit kmen, aniž by operátor musel přemýšlet o každém pohybu. Operátor nemusí ovládat různé pohyby pístnic – stačí pouze ovládat harvestorovou hlavici v požadovaném směru požadovanou rychlostí. Koncové tlumení výložníku vyrovnává pohyby jeřábu, zabraňuje nárazům v extrémních polohách a snižuje namáhání jeřábu i odezev obsluhy, protože nedochází k náhlému kymácení nebo otřesům. Active Crane tak výrazně usnadňuje používání hydraulického jeřábu a pomáhá zejména novým operátorům pracovat efektivněji a bez namáhání konstrukce stroje. Active Crane je k dispozici jako volitelná výbava, jež vyžaduje kontrolní a řídicí systém Opti 5G.

Jeřáb C50+ a možnosti hlavic

S novým jeřábem C50+, který nabízí větší sílu zdvihu, je PONSSE Scorpion Giant jako doma při těžbě stromů větších dimenzí, dokonce i na sněhu, svazích a podmáčených podkladech.

Harvestor může být vybaven inovativní harvestorovou hlavicí H8, která umožňuje úchop až do 650 mm. Menší hlavice jsou k dispozici pro zákazníky, kteří vyžadují hlavně větší sílu zdvihu.

Jako výhody využití nového harvestoru Jakub Hacura uvedl: „Převážně je určen pro zákazníky, kteří potřebují zpracovávat porosty od probírkových až po mýtní. S novou hlavicí H8 s funkcí Active Speed, u které je rychlost posuvu regulována podle průměru kmene, je možno v probírkových porostech nebo u slabších sortimentů zvyšovat rychlost posuvu a tím zvýšit celkovou produktivitu stroje.“

Informační systém PONSSE Opti 5G je rychlý, uživatelsky přívětivý a vytvořený na míru pro operátory. Jeho použití je snadné. Často používané funkce byly zjednodušeny a jasná logika systému umožňuje naučit se ovládání i bez čtení manuálu.

www.ponsse.cz

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)