Vytisknout stránku

Lesy ČR v roce 2022 vytvořily zisk pět miliard a dále významně přispívají do státního rozpočtu

Záznam z tiskové konference. Lesy České republiky loni zvýšily čistý zisk o 83 procent na 5,03 miliardy korun z 2,74 miliardy korun v roce 2021. Hlavním důvodem růstu zisku bylo meziroční zvýšení cen dříví. Výsledek pozitivně ovlivnilo i postupné zvládnutí kůrovcové kalamity ve všech regionech, uvedli na tiskové konferenci (16. 5. 2023) generální ředitel podniku Dalibor Šafařík a ekonomický ředitel Daniel Szórád. Dalibor Šafařík také informoval o organizačních změnách ve vedení podniku, kde dojde ke sloučení ekonomického a správního úseku.

Hospodaření

„Dobrý výsledek našeho loňského hospodaření umožnil a umožní odvést do státního rozpočtu v letech 2022 a 2023 celkem 6,81 miliard korun, aniž by to jakkoli ohrozilo obnovu lesů ve správě Lesů ČR a další investice, například do poškozených lesních cest nebo vodohospodářských staveb,“ řekl Dalibor Šafařík, generální ředitel Lesů ČR. Veškeré odvody státu za rok 2022, zahrnující kromě odvodu části zisku do fondu zakladatele například daň z příjmu, DPH a další, činily 11 miliard korun.

Výsledek hospodaření pozitivně ovlivnilo podle Daniela Szóráda zejména meziroční zvýšení cen dříví, a to až o 70 procent, a postupné zvládnutí kůrovcové kalamity téměř ve všech regionech.

Výší loňského zisku se Lesy ČR vrátily na úroveň zisků z let před kůrovcovou kalamitou. Vyšší zisky měl podnik pouze v letech 2014 a 2015, kdy činily 6,8 a 5,4 miliardy korun. Naopak v roce 2019 podnik utrpěl kvůli kalamitě kůrovce ztrátu 790 milionů korun a v roce 2020 se v mírném zisku 44 milionů korun udržel jen díky přijetí státní kompenzace na snížení cen dřeva z důvodu kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.



Těžba

V roce 2022 podnik vytěžil 9,2 milionu m3 dříví (v roce 2020 14 mil. m3, v roce 2021 11,4 mil. m3), z toho 2,9 milionu m3 kůrovcového, což je nejméně od roku 2017 (v roce 2020 činila kůrovcová těžba Lesů ČR 9,6 mil. m3, v roce 2021 5,5 mil. m3). Kůrovcová kalamita dosud doznívá na severu Čech, konkrétně na Rumbursku. I tam se ale podle vyjádření generálního ředitele objem zpracovaného kůrovcového dříví postupně snižuje. „Počasí sice nelze odhadnout, ale letos počítáme s dalším poklesem objemu těžeb. Plánujeme zpracovat maximálně 8,5 milionu metrů krychlových, z toho dva miliony kůrovcového dříví. To by skutečně znamenalo návrat k běžnému hospodaření a děkuji všem, kteří se na tomto úspěchu podílejí,“ konstatoval Dalibor Šafařík. Daniel Szórád doplnil, že aktuálně Lesy ČR omezují úmyslné těžby, aby nedocházelo k přetlaku dříví na trhu a existoval dostatečný prostor pro zpracování kůrovcového dříví.

Státní podnik loni investoval jeden a půl miliardy korun do obnovy 20 tisíc hektarů a výsadby 81 milionů sazenic různých druhů dřevin s převahou listnáčů. Pět tisíc hektarů, tedy zhruba 26 % připadá na přirozenou obnovu.

Za 670 milionů korun podnik opravil lesní cesty. K adaptaci krajiny na klimatickou změnu se Lesy ČR snaží přispívat i vodohospodářskými úpravami na drobných vodních tocích a malých lesních nádržích, na něž v rámci svého programu Vracíme vodu lesu loni vynaložily 274 milionů korun.

Státní podnik také doplnil rezervní fond v původní výši dvou miliard korun a vytvořil rezervy na pěstební činnost ve výši 3,96 miliard korun. „Těmito prostředky pokryjeme případné mimořádné náklady, například na pěstební činnost nebo výchovu mladých lesních porostů obnovených po kalamitě,“ uvedl generální ředitel.

Organizační změny

Od 1. června nastane v Lesích ČR několik organizačních změn, jejichž účelem má být zefektivnit práci a ušetřit na mzdových prostředcích až čtyři miliony korun ročně. „Posoudili jsme potřebnost útvarů a pracovních míst a rozhodli se udělat několik změn jak v top managementu, tak na nižší úrovni řízení podniku,“ vysvětlil Dalibor Šafařík.

Místo čtyř úsekových ředitelů budou od 1. června pouze tři. Zanikne pozice ekonomického ředitele, jehož agendu převezme stávající správní, od června ekonomicko-správní ředitel Zbyněk Šmída. Na tomto úseku se sloučí dva odbory, další se stane oddělením. Dosavadní ekonomický ředitel Daniel Szórád bude ke stejnému datu jmenován oblastním ředitelem pro jižní Moravu, kde tato pozice není obsazená. Obchodní ředitel Radovan Srba se nově ujme ještě Odboru marketingu a komunikace. Spíše formální je změna názvu pozice ředitele pro lesní a vodní hospodářství na výrobně-technického ředitele, kterým bude nadále Libor Strakoš, jenž bude nově řídit také Odbor informačních a komunikačních technologií.

Podle TZ Lesů ČR, red.

Více informací přineseme v červnové Lesnické práci.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)