Vytisknout stránku

Ředitel ÚHÚL Jaroslav Kubišta byl zvolen do vedení Fóra pro lesy OSN

Ředitel ÚHÚL Jaroslav Kubišta byl zvolen do vedení Fóra pro lesy OSN (UNFF). UNFF je jediným orgánem OSN, kde se diskutuje lesní hospodářství na globální úrovni.

Volba proběhla první den 18. zasedání Fóra pro lesy OSN (UNFF), které se konalo 8.-12. května 2023 v sídle OSN v New Yorku v USA. Český kandidát ve volbě porazil zástupkyni Ruska a stal se tak místopředsedou byra pro 18. a 19. zasedání UNFF. Jaroslav Kubišta bude v byru zastupovat nejen Českou republiku, ale i celou Východoevropskou skupinu států OSN.

UNFF je jediným orgánem OSN, kde se diskutují lesy a lesní hospodářství na globální úrovni v celém rozsahu aspektů environmentálních, ekonomických a sociálních. Jedná se o platformu všech zemí OSN s cílem podporovat hospodaření, ochranu a udržitelný rozvoj všech typů lesů a za tímto účelem posilovat dlouhodobé politické závazky.

Byro směřuje a řídí práci UNFF z pozice zástupců jednotlivých regionálních skupin OSN. Je složeno z předsedy (aktuálně zástupce Burundi) a 4 místopředsedů (Česko, Írán, Kostarika, Turecko). Byro je voleno pro období dvou zasedání fóra. Členství v byru není honorováno, v mezinárodní lesnické komunitě je členství v byru prestižní záležitostí.

TZ ÚHÚL

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)