Vytisknout stránku

Spor Lesů ČR a firmy Veronex o víc než 800 mil. korun vrátil Nejvyšší soud na začátek

Dlouholetý spor společnosti Veronex se státním podnikem Lesy České republiky o více než 800 milionů korun z titulu nenaplněných lesnických zakázek vrátil Nejvyšší soud na začátek. Zrušena byla i exekuce, která byla proti Lesům ČR vedena. Novinářům to řekl 16. května generální ředitel LČR Dalibor Šafařík.

Spor o náhradu škody vede českobudějovická firma Veronex se státními lesy kvůli zakázkám, které Lesy ČR před více než 15 lety vysoutěžily, ale později je zrušily. Zrušení tendrů tehdy vyplývalo z nejasností, zda Lesy ČR jsou nebo nejsou veřejným zadavatelem, rozdílná stanoviska k tomu tehdy vydal i antimonopolní úřad. Firma Veronex uplatňuje nároky lesnických společností, které tehdy zakázky získaly.

Veronex uplatňuje podle Šafaříka po Lesích ČR pohledávku za 340 milionů korun a takzvané příslušenství, které se za dobu sporu dostalo na více než půl miliardy korun. V rezervách na různé soudní spory mají LČR shromážděno 1,31 miliardy korun.

„Podali jsme dovolání k Nejvyššímu soudu a Nejvyšší soud předchozí rozsudky zrušil a (věc) vrátil k projednání na nejnižší instanci z důvodu nepřezkoumatelnosti rozsudků. Exekuce je zastavena,“ uvedl Dalibor Šafařík. Spor se tak vrátil na začátek ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích.

Ve prospěch firmy Veronex letos v lednu rozhodl Vrchní soud v Praze. Exekuce, kterou se exekutor domáhal po Lesích ČR jistiny asi 330 milionů korun, začala v únoru, upozornil v březnu Deník N. Lesy ČR tehdy uvedly, že se obrátily na Nejvyšší soud a jistotu uhradily na účet exekutora. Proto byla exekuce odložena a pominuly účinky zákazu nakládání s majetkem.

ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)