Vytisknout stránku

Mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem hořelo, požár byl uhašen

V národním parku České Švýcarsko mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem začalo dnes odpoledne hořet. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Devět jednotek z ČR a dvě z Německa zasahovalo na ploše lesa o velikosti 12 krát 100 metrů. Požár byl kolem 17 hodiny lokalizován, policie zadržela jednoho podezřelého.

Mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem hořelo, požár byl uhašen Foto: NP České Švýcarsko

Podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana hořela převážně hrabanka a suché dřevo na zemi. Míní, že by zásah mohl být ukončen ještě dnes. Hasiči zasaženou plochu dohašují, i po lokalizaci platí třetí stupeň požárního poplachu.

Mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov řekl, že hořelo na přístupové cestě k Pravčické bráně. Požár podle jeho informací vznikl zřejmě od pyrotechniky.

Foto: Zpravodajství IZS Děčínska a okolí

Na místě je také policie. „Prostřednictvím tísňové linky jsme přijali oznámení o požáru v lese v okolí Pravčické brány. Na místo ihned vyjeli policisté a hasiči. V tuto chvíli na místě pracujeme na součinnosti s hasičským záchranným sborem,“ řekla mluvčí děčínské policie Eliška Kubíčková. Doplnila, že další informace policisté nemohou poskytnout.

Na dnešek připadá v Německu Den otců. ČTK na místě zjistila, že se v rezervaci dopoledne pohybovaly velké skupiny lidí, parkoviště byla plná. Tomáš Salov řekl, že během těchto oslav, pro které si cizinci hojně vybírají právě národní park, se často řeší incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na twitteru k požáru uvedl, že lidé s pyrotechnikou nemají v národních parcích co dělat. „Jen díky pečlivé práci strážců národního parku se pravděpodobně podařilo zabránit dalším velkým škodám,“ uvedl ministr. Podle Salova byla dnes hlídka strážců posílena a díky tomu se podařilo požár odhalit včas.

Foto: Správa NP České Švýcarsko

Policie v souvislosti s dnešním požárem zadržela jednoho člověka. Je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Zadržený může mít přímou souvislost s požárem, doplnila mluvčí. Na dotaz, co požár způsobilo, Hyšplerová řekla, že v tuto chvíli policie další informace nemůže poskytnout, protože je na počátku vyšetřování. 

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)