Vytisknout stránku

Hospodářský výsledek Lesů ČR za první pololetí 2011 - 3,4 miliardy

Výsledky hospodaření Lesů ČR za první pololetí 2011 a Program 2020 – to byla hlavní témata tiskové konference Lesů ČR 10. 8. 2011 v Praze. Průběžný hospodářský výsledek Lesů ČR za první pololetí letošního roku dosáhl rekordní výše 3,4 miliardy Kč, což představuje téměř dvojnásobný nárůst hrubého zisku v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Podle slov generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory se tak stalo i přesto, že ČSÚ z dosud zcela nevyjasněných příčin nevydal pro 1. čtvrtletí index cen v lesnictví, čímž vznikla dle jeho vyjádření podniku ztráta v řádech stovek milionů.

audio-icon
Poslechněte si audiozáznam tiskové konference

Rekordní hospodářský výsledek

Lesy ČR dosáhly rekordního hospodářského výsledku, přestože od ledna letošního roku nesou zvýšené náklady v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské správy, kdy do působnosti Lesů ČR přešla správa dalších 14 000 km drobných vodních toků a bystřin a 114 zaměstnanců.

lcr_HV_graf„Díky správně nastaveným parametrům tendrů na lesnické práce pro letošní rok se nám podařilo dosáhnout výrazného nárůstu zpeněžení dřeva. Těžba dřeva přitom zůstala na srovnatelné úrovni s minulými roky. Průběžné hospodářské výsledky tak dokazují správnost zvolené koncepce hospodaření a modelu P ve státních lesích. řekl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Letošní tendry podle zprávy Lesů ČR prokázaly, že pokud státní podnik spravedlivě soutěží cenu dříví, je schopen dosahovat o řády lepších hospodářských výsledků. Vzhledem k tomu, že klíčové parametry jsou v právě probíhajících tendrech na lesnické práce pro období od roku 2012 zachovány, lze obdobné výsledky očekávat i v dalších letech. Úspěšný průběh letošních tendrů je podle Lesů ČR jasným důkazem, že současný model hospodaření je nastaven správně a plně v souladu s tržními podmínkami.

„Více než 91 % hrubého zisku za první pololetí letošního roku - 3,1 miliardy korun, je tvořeno hlavní činností podniku, tedy lesnickým hospodařením a prodejem dříví. Zbytek připadá na výnosy z finančních operací a prodej nepotřebného majetku,“ poznamenal ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube.

Pozitivních hospodářských výsledků Lesy ČR dosáhly zejména:

lcr_HV_duvody- díky vyššímu zpeněžení dříví na lokalitě P (zpeněžení oproti prvnímu pololetí 2010 narostlo o 44 % z průměrných 974 Kč/m3 na 1 398 Kč/m3),

- realizací restrukturalizačního projektu,

- snížením nákladů na služby – především v těžební oblasti (meziročně klesly náklady na služby o 25 %, to je o 619 mil. Kč),

- snížením osobních nákladů (zachování stejné výše osobních nákladů i přes navýšení počtu zaměstnanců o 114 původních zaměstnanců Zemědělské vodohospodářské správy.

Michal Gaube doplnil, že pokud by byla standardně provedena indexace cen dříví, byl by hospodářský výsledek vyšší o 134 mil. Kč.

Tendr od roku 2012

Podle informací výrobně technického ředitele Lesů ČR podalo žádost o účast do veřejné zakázky na 117 částech celkem 66 zájemců (4 132 žádostí) a kvalifikaci nesplnil pouze jeden subjekt. V současnosti bylo dokončeno provedení omezení počtu zájemců pro účast v druhém kole. Nepostoupení do druhého kola se týká celkem 178 neúspěšných žádostí od 21 zájemců, z toho jen tři zájemci nepostoupili v žádné z částí veřejné zakázky, na které podávali žádosti o účast.

Do druhého kola postupuje 62 zájemců (3 930 žádostí o účast, tzn. 95 % z podaných žádostí) a průměrný počet postupujících na každou část veřejné zakázky (jednu SÚJ) činí 33 postupujících, minimálně 22 a maximálně 43.

„Aktuálně jsou dopracovávány zbývající připomínky z veřejného připomínkového řízení ke smluvním podmínkám a zahájení druhého kola – výzvou k podání nabídky předpokládáme do konce srpna 2011,“ dodal Vladimír Krchov.

Program 2020

lcr_logo_programLesy ČR představily dokument „Program 2020 – zajištění veřejného zájmu u LČR“, jehož cílem je podpora a rozvoj veřejně prospěšných projektů. Tento program slouží k financování konkrétních investičních i neinvestičních projektů na obnovu a údržbu turistických cest, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek, opatření na ochranu biologické rozmanitosti a mnoho dalších činností v lesích obhospodařovaných Lesy ČR. Do Programu 2020 budou v následujících 10 letech Lesy ČR průběžně investovat nejméně 600 mil. korun. Pro letošní rok je již částka 60 mil. Kč rozdělena a Lesy ČR přijímají podněty na další roky.

V rámci Programu 2020 budou Lesy ČR z vlastních prostředků i nadále podporovat a rozvíjet veřejně prospěšnou funkci lesů, a to částkou minimálně 60 milionů Kč ročně. Tuto částku budeme navyšovat v závislosti na vývoji hospodářském výsledku podniku. Díky rekordnímu zisku za rok 2010 a pozitivnímu vývoji hospodaření bylo možno zdvojnásobit investice v porovnání s předchozími obdobími,“ říká Svatopluk Sýkora, generální ředitel Lesů ČR.

Dokument s názvem „Program 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u LČR“ navazuje na původní program z roku 1999 a je určen všem milovníkům přírody a naší kulturní krajiny, návštěvníkům lesů i odborné veřejnosti. Program 2020 je od počátku koncipován jako otevřený a Lesy ČR ode dneška umožňují široké veřejnosti předkládat náměty pro jeho konkrétní realizaci. Program 2020 je zveřejněn na internetových stránkách Lesů ČR a realizační náměty je možné posílat na elektronickou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Naprostá většina činností, které jsou realizovány v rámci Programu 2020, je financována z vlastních zdrojů podniku, tedy z prodeje dřeva.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)