Kraj Olomoucký
(rš)
Nejde o zmenšeninu datla černého. I když je pouze poloviční, datlík tříprstý je samostatný druh a navíc vzácnější než jeho větší příbuzný. Dříve stálý obyvatel Jeseníků se do hor vrátil po téměř třiceti letech, kdy o něm nikdo nevěděl.
Na rozdíl od datla, který je až na červenou čepičku celý černý, má datlík bílý hřbet a břicho a černě pruhovaná křídla. Samečci mají na temeni žlutou skvrnu. „Pro Jeseníky je návrat datlíka tříprstého velmi dobrá zpráva. Čekali jsme na ni roky,” sdělil zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Ladislav Hajný. Datlíka v jesenických lesích zaznamenal amatérský pozorovatel a fotograf přírody Jan Souček. „Podařilo se nám s kolegou letos několik pozorování včetně pravděpodobně vůbec poprvé zdokumentovaného hnízdění a vyvedení mláďat. Letošní rok tak lze s určitou rezervou považovat za rok znovunalezení tohoto vzácného ptačího druhu v Jeseníkách,” řekl Souček.
Pták podle Hajného využívá ke svému životu staré horské smrčiny pralesního charakteru ve vyšších nadmořských výškách, s dostatečným množstvím suchých nebo dřevokazným hmyzem napadených stromů. „Není to ale tak, že by se vrátil kvůli většímu množství dřevokazného hmyzu. Ten se stejně jako v nižších polohách vyskytoval v Jeseníkách vždy,” uvedl Hajný. Datlík ale nepohrdne ani mravenci nebo semeny a plody. Zatímco datel je schopný svým silným zobákem dostat larvy tesaříků zavrtané hluboko ve dřevě, datlík se specializuje na hmyz pod kůrou. „Jednoduše nemá takovou sílu,” vysvětlil zoolog. Co datlíka dál odlišuje, je jeho přesnost. „Otvory má jako podle kružítka. To datel rozhodně nemá ve zvyku. Datlík je zkrátka perfekcionista,” doplnil Hajný.
Monitoring médií
- pátek 5. prosinec 2025
- Univerzity za klima budou v úterý protestovat proti Motoristům na MŽP (ČTK)
- Různorodý les kopíruje koloběh lidského života. Starší generaci nahrazují mladší ročníky, dokazují čeští vědci (irozhlas.cz)
- Bavorské stojící mrtvé dřevo pomůže růstu vzácných druhů hub (prachaticky.denik.cz)
- Už druhé významné bavorské ocenění obdržel ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený (plzenskadrbna.cz)
- Nasavrky vysadily nový sad kaštanovníků, mají strom ve znaku (ČTK)
- V karvinském parku vzniká ovocný sad, má pomoci zmírnit šíření jmelí (ČTK)
- čtvrtek 4. prosinec 2025
- Informace celní správy k certifikátům TARIC při dovozu, nebo vývozu produktů EUDR (nli.gov.cz)
- Nová digitální služba Ponsse přináší revoluci v monitorování emisí při těžbě dřeva (TZ Ponsse)
- IKEA kupuje desítky tisíc hektarů lesa (echoprime.cz)
- Symbol adventu, ale hrozba pro stromy. Na Frýdlantsku je zvýšený výskyt jmelí (libereckadrbna.cz)
Anketa
Poslední komentáře
-
Podzimní houbařská sezóna končí. Lesní stráž řeší špatné parkování i pobíhající psy (Pardubický deník)
, VčeraA výsledky jsou tu. https://www.waldverband-ooe.at/fileadmin/user_upload/Ergebnis_5.Nadelholzsubmission_OOE_2025.pdf ... -
Bavorské stojící mrtvé dřevo pomůže růstu vzácných druhů hub (prachaticky.denik.cz)
, VčeraO ten korálovec / není to smrž / jsem na podzim zakopnul na chcíplý ... -
Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie
, VčeraA jedna z praxe. Sleduju porost lehce přes 40+ 98% SM a trochu listí ... -
Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie
, VčeraNo, a vo tom to právě je .... Matematicky je to prosté - když máte ... -
Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie
, VčeraZakmenění silně nad přirozené plné??? Můžete trochu rozvést, slyším ... -
Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie
, Před 2 dnyTzv.vědci objevili Ameriku,hlavně že tečou miliony přes granty na různé ... -
Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie
, Před 2 dnyJe tam taková tabulka porovnání měřeného přírůstu slabá / silná probírka. -
Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie
, Před 2 dnyVýsledky ukázaly, že mírné probírky vedly ke zvýšení produkce Zvýšení oproti ...













